A víztisztítás folyamata

Az emberi fogyasztásra szánt víz tisztítása a különféle szennyeződések, (pl. vegyi anyagok, szennyező anyagok, mérgező fémek), biológiai szennyeződések (algák, baktériumok, gombák, paraziták, vírusok), lebegő anyagok és gázok eltávolításából áll.

A víztisztítás  az a folyamat, amelynek során a  vizet úgy kezelik  , hogy azt az emberek egészségi kockázat nélkül el tudják fogyasztani.

A víztisztítás a nemkívánatos vegyszerek, biológiai szennyeződések, lebegő szilárd anyagok és gázok eltávolításának folyamata a szennyezett vízből. Ennek az eljárásnak az a célja, hogy meghatározott célra alkalmas vizet állítsanak elő. A legtöbb vizet emberi fogyasztásra fertőtlenítik (ivóvíz), de a víztisztítást számos más célra is tervezhetik, beleértve az orvosi, farmakológiai, vegyi és ipari alkalmazások követelményeinek kielégítését.

Az ivóvíz szűkös erőforrás. Becslések szerint a bolygó vizének mindössze 0,4%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ezért elengedhetetlen a víztisztítás, hogy mindenki hozzáférjen ehhez a létfontosságú erőforráshoz .

A víztisztítási folyamatban számos módszert alkalmaznak:

  1. fizikai eljárások, például szűrés, ülepítés vagy desztilláció;
  2. biológiai folyamatok, például homokszűrők, aktív szén;
  3. kémiai folyamatok, például flokkuláció, klórozás, ultraibolya fény használata.

A szűrés a víztisztítás egyik hatékony módja, és megfelelő multimédiás szűrők használatával hatékonyan eltávolítja a vizet a vegyületektől. Ez a módszer kémiai és fizikai folyamatokat alkalmaz a víz tisztítására és emberi fogyasztásra való biztonságossá tételére. A szűrés egy egyszerű és gyors eljárással távolítja el a nagy vegyületeket és a betegségeket okozó kis méretű, veszélyes szennyeződéseket egyaránt. Mivel a szűrés nem üríti ki az összes ásványi sót, a szűrt víz egészségesebbnek tekinthető a más módszerekkel tisztított vízhez képest. Ez az egyik hatékony víztisztítási módszer, amely kémiai abszorpciós eljárást alkalmaz, amely hatékonyan távolítja el a nem kívánt vegyületeket a vízből.

A fordított ozmózishoz képest a szűrést akkor tekintik hatékonynak, amikor a sokkal kisebb molekulájú vegyületek, például a klór és a peszticidek szelektív eltávolításáról van szó. A másik tényező, amely olcsóbbá teszi a szűrést, hogy nem igényel sok energiát a desztillációhoz és a fordított ozmózishoz. Gazdaságos víztisztítási módszer, mivel a tisztítás során kevés víz vész el.

A víz tisztítási folyamata csökkentheti a részecskék koncentrációját, beleértve a lebegő részecskéket, parazitákat, baktériumokat, algákat, vírusokat, gombákat; és egy sor oldott és szemcsés anyagét, amely azokról a felületekről származik, amelyekkel a víz érintkezett.

Az ivóvíz minőségére vonatkozó szabványokat általában a kormányok vagy nemzetközi szabványok határozzák meg. Ezek a szabványok jellemzően meghatározzák a szennyező anyagok minimális és maximális koncentrációját a víz felhasználásához.

Ami a víztisztításban alkalmazott fizikai megközelítéseket illeti, ezek a folyamatok alapjául szolgáló jelenségben különböznek. Például a szűrés a szilárd anyagok és a folyadékok elválasztásán alapul egy porózus közeg (szűrő) behelyezésével, amely felfogja a szilárd részecskéket, és lehetővé teszi a folyadék áthaladását a másik oldalra. Másrészt az ülepítési megközelítés a gravitációs erőt használja, amely meghatározza, hogy a szilárd anyagok lesüllyedjenek a szűrő aljára, amely a szennyeződéseket összegyűjti.

UV szűrés

Az elektromágneses fény, különösen a rövid hullámhosszú (ibolyántúli tartományban) használata fertőtlenítésre általánosan elterjedt, mivel a mikroorganizmusok nukleinsavainak szerkezetében hézagokat hoz létre, amelyek gátolják azok sejtfunkcióit. Ezt a módszert gyakran használják a víz fertőtlenítésére.

A legújabb víztisztítási technológiák

A membránszűrőket széles körben használják ivóvíz és szennyvíz szűrésére. Ivóvíz esetén a membránszűrők gyakorlatilag minden nagyobb részecskét eltávolítanak. A membránszűrők a harmadlagos kezelés hatékony formáját jelentik, amikor a vizet ipari célokra vagy háztartási célokra kívánják felhasználni. Széles körben használják az iparban, különösen italok készítésére (beleértve a palackozott vizet is).

Az alap egy lépéses szűrés mellett lehetőség van többlépcsős szűrésre vagy akár ultraszűrésre.

A legfontosabb, hogy az emberek egészségét érintő kockázatokat kiküszöböljék a megfelelő vízkezeléssel, hogy mindenki tiszta vízhez jusson. Extra szűréssel akár olyan mérgező anyagok is eltávolíthatóak, mint például a króm, az ólom, a cink, de a több lépcsős szűrést UV szűrővel kiegészítve az alga, baktériumok és más biológiai szennyező anyagok is eltávolíthatóak.

Számos olyan eszköz létezik a piacon, amelyek kiszűrik a szemcsés szennyeződéseket, esetlegesen akár bizonyos biológiai részecskéket is. A vízszűrő a vizet egy mikroszkopikus szűrőn pumpálja át, amely egy bizonyos méretű szennyeződést kiszűr. A szabványos méretbesorolás a mikron. A szűrő mikronméretétől függően kisebb szervezetek (például vírusok) akár át is haladhatnak rajta. Legyen óvatos a szűrő kiválasztásakor. Érdemes vizsgáltatni az alap vízminőséget, hogy a megfelelő vízkezelőt tudja beszerezni a saját problémájára.

Élvezze a minőségi vizet az Ön számára kialakított Cintropur víztisztító rendszerrel!