Hogyan csináljunk kútvízből ivóvizet?

Helyesen megépítve egy magánkút állandó vízellátást biztosíthat otthonának. De ennek ellenére a magánkút birtoklásnak megvannak a maga hátrányai is.

Egyrészt a magánkút tulajdonosok saját maguk felelősek vizük biztonságáért. Ez azt jelenti, hogy tesztelnie kell a kút vizét esetleges szennyeződések szempontjából, és ha szükséges, intézkedéseket kell hoznia a szennyező anyagok blokkolására, mielőtt azok bejuthatnának otthonába.

A jó hír az, hogy egy megfizethető, jó minőségű, egész házat kínáló kútvízszűrő rendszer képes eltávolítani a kútvízben található szennyeződések nagy részét vagy akár az összeset, így lesz kútvízből ivóvíz. Egy ilyen rendszer segíthet egy egészséges magánkút fenntartásában, amely biztonságos ivóvizet állít elő Önnek és családjának. Különböző szűrő rendszerek vannak, melyek más szennyező anyagokra koncentrálnak, vagy más mikronban szűrnek. Hogyan találhatja meg az igényeinek leginkább megfelelő kútvízszűrőt mellyel teljes háztartását védheti?

A felmerülő kútvíz problémákra megoldás a magas minőségű belga gyártmányú Cintropur vízszűrők.

Miért van szüksége kútvízszűrő használatára?

kútvíz tisztításAz ivóvíz számos szennyezőanyagot és kórokozót tartalmazhat. Emiatt a közüzemi vízrendszerek különféle vízkezelési módszereket alkalmaznak, hogy megvédjék a fogyasztókat az ilyen szennyeződésektől. Ezzel szemben a magánkutak általában nem részesülnek ugyanolyan kezelésben, mint a közkutak.

Ezért a magánkút tulajdonosok felelősek azért, hogy megvédjék vizüket az olyan lehetséges szennyeződésektől, mint:

 • mikroorganizmusok (például baktériumok, vírusok, paraziták stb.);
 • nitrát és nitrit;
 • nehézfémek (például ólom, réz, arzén stb.);
 • radionuklidok (urán és rádium);
 • szerves vegyi anyagok (tintában, festékben, oldószerben, fertőtlenítőszerben, gyógyszerekben stb.);
 • fluorid;
 • és mások.

Prémium kategóriás, egész házon belüli kútvízszűrő rendszer nélkül ezek a szennyeződések könnyen bejuthatnak a háztartásba, és gondot okozhatnak Ön és családja egészségében, vízhasználó készülékeiben, vízmelegítőiben és így tovább.

Szerencsére a legjobb akár teljes rendszerre tervezett kútvíz szűrők szinte minden szennyeződést eltávolítanak ami a talajvízben jelen van, így tisztává és ihatóvá válik a kútvízből az ivóvíz. Ezek a rendszerek javítják az ivóvíz ízét és szagát is azáltal, hogy eltávolítják az ásványi anyagokat, például a ként, amitől a víz záptojásszagot okozhat. Ezen túlmenően, egyes egész házas kútvízszűrőrendszerek megakadályozhatják a csövekben és készülékekben a vízkő felhalmozódást és a korróziót, így hosszabb élettartamot biztosítanak, és megkímélhetik Önt a költséges javításoktól. Ezenkívül javíthatják a víz minőségét és csökkentik az elszíneződést.

Gyakori kútvíz-problémák

A kútvíz szűrőrendszer nélkül az egész házban probléma lehet a vízzel, beleértve az ízzel, megjelenéssel és szaggal kapcsolatos problémákat. A kútvíz használói különösen érzékenyek lehetnek ezekre a víz problémákra, ezért rendkívül fontos a különféle vízkezelési lehetőségek alapos mérlegelése.

Védje kútvizét a baktériumoktól és vírusoktól

Mivel a magánkutak működését nem ellenőrzik a hatóságok, a baktériumok vagy más mikrobiológiai szennyeződések jelenlétét a vízben gyakran nem észlelik és rossz minőségű kútvízből ivóvíz probléma lesz. A felmérések azt mutatják, hogy a magánkutak legalább 40 százaléka E coli-val, coliform baktériumokkal vagy más betegséget okozó mikrobákkal szennyezettek.

Ha Ön a magánkúttal rendelkező háztartás egyike, Önön múlik, hogy kútvize biztonságos legyen családja számára.

A kútvízben lévő mikrobiológiai szennyeződések, mint például az E.coli, a Cryptosporidium és a Giardia, szabad szemmel nem láthatók. A tisztának tűnő víz pedig nem mindig jelent biztonságos vizet! Valójában egyes kúttulajdonosok nem sokat gondolkodnak azon, hogy mi van a vizükben, amíg egy megmagyarázhatatlan betegség nem fordul elő náluk.

7 ok, amiért a kút vize baktériumokkal szennyezett lesz

 1. Jelentős csapadék és árvíz baktériumokat juttathat be egy kútba.
 2. A kút vízszintje folyamatosan emelkedik és csökken, új lehetőségeket teremtve a baktériumok szaporodásához.
 3. Jelentős szerepet játszik a szezonalitás, a kutak vizének általános szennyezettsége tavasszal a hóolvadás miatt.
 4. A szeptikus rendszerekből származó szennyeződés jelenti a legnagyobb kockázatot a kútvíz számára.
 5. A nagyüzemi takarmányozási műveletekből származó trágya veszélyt jelent az ivóvízre.
 6. A műtrágyák és peszticidek kifolyása a kúttulajdonosok általános gondja.
 7. A rosszul megépített, repedezett vagy lezáratlan emésztők lehetőséget teremtenek arra, hogy a baktériumok bejussanak a talajvízbe, és szennyezzék a kutat.

A kútvízzel kapcsolatos problémák befolyásolhatják a víz ízét, minőségét és megjelenését, miközben a háztartás tagjainak egészségét is befolyásolhatják. Elszíneződéseket okozhatnak a kádakban és mosogatókban, akár a frissen mosott ruhán. Egyes veszélyes szennyeződések, például az arzén, ízzel, szaggal vagy szemmel nem észlelhetők, ezért a tesztelés elengedhetetlen.

A tisztább, biztonságosabb vízhez való hozzáférés érdekében fontos, hogy a kútvizet használók évente teszteljék kútjaikat, és megbízható kútvízszűrő rendszereket használjanak. A kútvizet használóknak arra is fel kell készülniük, hogy egyedi igényeiknek megfelelő szűrési lehetőségeket válasszanak, így kútvízből ivóvíz készüljön.

Biológiai szennyeződések a vízben

A vízben található biológiai szennyeződések (általános nevén mikrobák) a következők:

 • vírusok
 • baktériumok
 • paraziták
 • protozoon

Milyen szennyeződések találhatók a kútvízben?

víz szennyeződésA kútvizet használók sokféle problémával szembesülhetnek a közeli szennyezőforrások miatt. Az áradások vagy más természeti katasztrófák miatti talajzavarok szintén befolyásolhatják a kutak vízminőségét. De a magánkutakból származó víz még az ehhez hasonló problémák nélkül is érzékenyek a szennyeződésre.

A víz szennyeződése a természetben előforduló komponensek feleslegéből is származhat a kútvízben. A leggyakoribb problémák a túl sok vas, hidrogén-szulfid, réz és üledék következményei. A zavarosság szintén problémákat okozhat.

A kútvízben megfigyelhető lehetséges szennyeződések közé tartoznak a nitrátok, az illékony szerves vegyületek, valamint a kút helyétől függően ólom, arzén, higany. Mikroorganizmusok, szerves vegyi anyagok és egyéb szennyeződések is jelen lehetnek a kútvízben.

Hogyan szűrjük a kút vizét?

Lehetőség vegyszerek használata a kút fertőtlenítésére, de egy kút eseti sokkolása csak alkalmi megoldás. A kút vizében lévő baktériumok szintje ingadozhat olyan külső tényezők hatására, mint például a tavaszi olvadás vagy egy heves esőzés miatti áradás, de akár a szárazság is. A víz minőségére folyamatosan figyelni kell. A vízrendszerben néhány hónap alatt már komoly biofilm épülhet ki, ami által a baktériumok szaporodása tovább gyorsul.

Amennyiben folyamatos baktérium visszafertőzés tapasztalható, hosszú távra érdemes a szűrő rendszerét UV sterilizálóval is kiegészítenie, hogy hatékony, biztonságos vízkezelője legyen. A tökéletes vízkezelő megoldás a több lépéses szűrés (pl szemcse szűrét, töltetes szűrő, UV szűrő) és alkalmanként kút fertőtlenítés.

Az UV-víz sterilizáló rendszer úgy kezeli a kútvizet, hogy UV-fénnyel világítja át, amely elpusztítja a baktériumok és vírusok túlnyomó részét. Az UV-fertőtlenítő rendszerrel végzett kútvízkezelés nyugalmat biztosít, hogy a kútvizet folyamatosan, a hét minden napján, 24 órában fertőtlenítik.
A víz ultraibolya fénnyel való átvilágítása egyszerű, de hatékony, és elpusztítja a káros mikroorganizmusok akár 99 százalékát, köztük néhányat olyat is, amelyek klór rezisztensek (például a Cryptosporidium és a Giardia bizonyos formái).
Az UV-fertőtlenítés nem ad hozzá vegyszereket, így a víz íze vagy illata nem változik.

A megfelelő kútvízszűrő rendszerek

A kútvíz kezelésének legjobb módja az ultraibolya (UV) vízfertőtlenítő rendszer. Az UV-szűrés egyre népszerűbb, mint a magánkút-tulajdonosok egész házra kiterjedő vízkezelő rendszere, mivel az UV-víz-sterilizátorok hatékonyan képesek eltávolítani a vírusok, baktériumok és egyéb mikrobák akár 99%-át a kútvízből ivóvízzé alakítva.

Az UV vízszűrők biztonságosak, erősek, gazdaságosak és nagyon kevés karbantartást igényelnek. Az egész házra kiterjedő UV-fertőtlenítő rendszer éjjel-nappal, a hét minden napján, 24 órában működik, és folyamatosan biztonságban tartja a vizet.

Mivel a kútvíz gyakran nagy mennyiségű oldott szilárd anyagot és szerves anyagot tartalmaz, javasoljuk, hogy helyezzen be üledékszűrőt az UV-rendszer elé. Egy másik lehetőség egy olyan UV-rendszer kiválasztása, amely integrált előszűrőt tartalmaz, amely előkészíti a kútvízből ivóvíz előállítását az ultraibolya fertőtlenítési folyamathoz. Ha nem használ előszűrőt és a zavarossági szint magas, az UV-sugarakat a vízben lévő részecskék blokkolják, így az UV-kezelési folyamat kevésbé hatékony. A zavarosság a vízben lévő lebegő szilárd anyagok mennyiségétől függ.

Míg az összes UV-víztisztító rendszer működik kútvíz-alkalmazásokhoz, a legtöbb kúttulajdonos akkor jár a legjobban, ha előszűrőt vagy kombinált üledék- és szén-előszűrőt szerel fel. Például egy ilyen kombinált rendszer: a Cintropur TRIO UV