Kútvíz tisztító berendezések a tiszta ivóvízhez

Az egész házat kiszolgáló szűrőrendszerek kiszűrhetik a homokot, a baktériumokat, peszticideket, nehézfémeket és még sok mást, hogy egészségesebb és jobb ízű ivóvizet kapjanak.

A legjobb kútvízszűrő rendszer kiválasztása nem is olyan nehéz feladat. Könnyebb, ha tudja, hogy milyen szennyeződések vannak a vízben, mivel különböző szűrőrendszerek léteznek, amelyek kiszűrik a különböző szennyeződéseket. Ha kútvízszűrő rendszert keres, fontos annak meghatározása, hogy milyen kemény a víz, hány m3 –t használ havonta, hány colos csőre szerelné a szűrőt.

Mielőtt kútvízszűrő rendszert vásárolna

Kútvíz tisztító berendezés vásárlása előtt célszerű tesztelni a vizet, hogy megtudja, milyen szennyeződések vannak jelen benne. A vízvizsgáló készletek nálunk is megvásárolhatók, és otthon is elvégezhetők az egyszerűbb vizsgálatok. Legalább első ízben érdemes laboratóriumba küldeni egy mintát tesztelés céljából, míg később már teszt készletekkel otthon is ellenőrizhetik az esetleges változásokat. Ezek az otthoni készletek tesztcsíkokat tartalmaznak, amelyek színét a jelen lévő szennyeződésektől függően változtatják.

Mit kell figyelembe venni a kútvízszűrő rendszer kiválasztásakor

Amikor a leghatékonyabb kútvíz tisztító berendezést keresi, fontos figyelembe venni néhány tényezőt, többek között a rendszer által kiszűrt szennyeződéseket, a szűrő méretét, a cső átmérőjét, az áramlási sebességet és a szűrő típusát. Ezen tényezők meghatározása segít kiválasztani a legmegfelelőbb vízszűrőt.

Vízszennyező anyagok

A kútvíz tisztítására alkalmas szűrők különböző szennyeződéseket szűrhetnek ki a vízből. Akár különböző szűrőket lehet egymás után kapcsolni, hogy a különböző szennyeződések kiszűrésére alkalmasak legyenek. Ezek lehetnek szemcsés szennyező anyagok, nehézfémek, klór stb. Ezért olyan fontos, hogy megtudja, milyen szennyeződések találhatóak a kútvizében, mielőtt beruházna egy kútvízszűrő rendszerbe.

Miért van rossz szaga a kútvíznek?

A kút tulajdonosok gyakori problémája a kellemetlen szagokat árasztó víz. A kútvíz rossz szagát gyakran az alapkőzetből, baktériumokból vagy a kútba kerülő bomló növényi anyagokból összeállt szennyeződések okozzák.

Sok esetben a kellemetlen szagokért felelős anyag a lehet akár a kén. A kén szulfátként jelenhet meg a kőzetekben vagy szulfidgázokban, amelyek akkor keletkeznek, amikor a baktériumok táplálkoznak. A kútvíz kénszintjének csökkentésére számos megoldás létezik. Szűréssel csökkentheti a nem kívánt szagokat és akár a kén szintjét.

A jelentős kénbaktérium-szennyezettségű kutak esetében gyakran a klór, TwinOxide vagy más kémiai fertőtlenítés a megfelelő megoldás. Általában maga a ként nem számít kiemelten veszélyes kútvíz szennyezőnek. Bár rossz szagú, inkább csak akkor van negatív egészségügyi hatása, ha nagyon magas koncentrációban van jelen.

Sokan, akik rendszeresen isznak ként tartalmazó kútvizet, toleranciát alakítanak ki az anyaggal szemben. Emiatt a tulajdonosok gond nélkül megihatják a vizet, míg a vendégek gyomor-bélrendszeri zavarokat tapasztalhatnak.

Veszélyes a vas a kút vizében?

Mint sok szennyezőanyag, az alacsony szint a vas esetében sem káros általában, de a magas szint veszélyt jelenthet, és szervkárosodást, pattanásokat, fáradtságot és ízületi fájdalmat okozhat. Ráadásul általában azokban a vizekben, melyeknek magas a vas tartalma, ott a biológiai szennyezettség is magasabb.

A vas a kútvíz egyik leggyakoribb szennyezője. Nagy mennyiségben van jelen a talajvíz körüli talajban, és a rozsdás csövekből is kimosódhat a vízbe. A vasszennyeződés narancssárgás, rozsdás színt ad a víznek, kellemetlen fémes ízt okozhat, sőt a készülékeket, edényeket is beszennyezheti. Az íz és az elszíneződés ellenére azonban a vasszennyeződés nem a fő egészségügyi kockázat. Kis mennyiségben a vas valójában akár jótékony hatással is lehet az egészségre.

A kútvíz további gyakori szennyeződései

Mikroorganizmusok

Gyakoriak a kútvízben lévő baktériumok, például a coliform baktériumok és az E coli. Legtöbbször alacsony mennyiségben tartalmazza a víz, de néhány otthonban magasabb az érték, és a magasabb baktériumszint betegségekhez és akár halálos fertőzéshez is vezethet.

Nitrát

A nitrát is szennyezheti a kút vizét. A túl sok nitrát fogyasztása fejfájást, hányingert és még a rák kockázatának növekedését is okozhatja.

Nehéz fémek

Ezek lehetnek réz, ólom, kadmium, arzén és króm. Noha ezek a fémek nyomokban általában nem károsak, jelentős mennyiségű nehézfém egészségügyi veszélyt jelenthet, például növelheti a rák kockázatát, különösen, ha hosszú ideig fogyasztják.

Szerves vegyszerek

Ezen anyagok közé tartoznak a peszticidek, gyógyszerek, festékek, színezékek, amelyek elszennyezhetik a kútvizet. Az ilyen szerves vegyszerek máj- és vesekárosodást, valamint az idegrendszer és a reproduktív rendszer károsodását okozhatják.

Fluorid

A fluoridot gyakran használják a vezetékes ivóvízben a fogszuvasodás megelőzésére, de a fluor szennyezheti a kútvizet is, és a nagy mennyiségű fluor káros egészségügyi hatásokkal járhat, mint például hányinger, hányás, görcsrohamok és csont fluorózis.

Üledék

Ezek olyan részecskék, mint a homok és egyéb szennyeződés, amelyek természetesen előfordulnak a kútvízben, de ezek eltávolítása fontos a víz tisztaságának biztosítása és a készülékek kopásának minimalizálása érdekében.

Egyéb fontos jellemzők, amelyeket figyelembe kell venni a kútvíz tisztító berendezés kiválasztásánál

  • Kapacitás
    A kútvíz tisztító szűrő kapacitása jelzi, hogy mennyi vizet tud egységnyi idő alatt átszűrni és hogy mennyi időnként van szükség szűrőbetét cserére. A szűrőbetétek bár kibírhatnának akár 6 hónapot is, érdemes 2 havonta cserélni, hogy nehogy baktériumok szaporodjanak el rajta.
  • Áramlási sebesség
    A liter per percben mérve a vízszűrő rendszer áramlási sebessége megmutatja, hogy a rendszer milyen gyorsan tisztítja meg a vizet. Keressen olyan vízszűrőt, amelyek áramlási sebessége legalább akkora, mint a kútból származó vízhozam.
  • Fenntartási költségek
    Ha több mint 5 évig tervezi használni a ház vízszűrőjét, ne tévesszék meg az alacsony beruházási költségek. A vízszűrők ára mellett a szűrőbetétek cseréjének költsége is fontos szempont, illetve az alkatrészek elérhetősége, lehetőleg országon belül.

A Cintropur kútvíz tisztító berendezései

A kútja vizének tisztítására ideális megoldás a Cintropur szűrő család, melyek akár egyenként, akár rendszerben szerelve tudnak jó minőségű ivóvizet biztosítani. Itt tud választani közülük.