Ipari vízrendszerek védelme

Hogyan működnek az ipari víztisztító, vízkezelő rendszerek?

Az ipari vízkezelő rendszerek sokféle tisztítási és elválasztási igényt elégítenek ki. A víztisztítás gyárakban viszonylag kompakt, az egyszerűtől az összetett, több egységből álló rendszerekig terjedhetnek, amelyek különféle szűrési igényeket szolgálnak ki.

Az ipari vízkezelés a különböző technológiák és szűrők összetett rendszere. Áttekintjük a gyakran használt technológiákat, és összefoglaljuk azok működését.

A CINTROPUR különféle szűrőbetétes, aktív szenes és/vagy UV szűrőket kínál, amelyek alkalmasak az ipari vízüzemű rendszerek védelmére. Az NW500-650-800 sorozat az NW50-62-75 első generációját teszi teljessé (még mindig raktáron van és elérhető minden alkatrészével együtt).

Az ipari rendszerek a vizet kezelik, így az adott felhasználásra alkalmasabb vizet nyerhetünk, legyen szó bármilyen gyártásról vagy akár csak kórokozó, szennyeződés ártalmatlanításáról, ezért kíván rendkívüli szakértelmet a víztisztítás gyárakban. Ennek ellenére az egyes rendszerek a létesítmény igényeitől függően változnak, és az ezeket a rendszereket alkotó technológiák közül sok hasonló lehet.

A víz a szűrőberendezésbe áramlik. A szűrés az a folyamat, amikor vizet engednek át olyan anyagokon, mint például aktív szén betéten, homokon vagy más szemcsés anyagon, hogy eltávolítsák a szemcsés szennyeződéseket.

vízszűrés gyárakban

Általánosságban elmondható, hogy víztisztítás gyárakban a leginkább szükséges és az ipari vízkezelő rendszerek ​​jellemzően a következőket tartalmazzák:

  1. Nyersvízkezelő rendszerek
  2. Kazán tápvízkezelő rendszerek
  3. Hűtőtorony vízkezelő rendszerek
  4. Szennyvíztisztító rendszerek

Az egyes vízkezelő rendszerekben kiválasztott technológiák és azok sorrendje az eltávolítandó szennyeződések függvényében változik, ezért mindig egyedi a víztisztítás gyárakban. Minden víz a vízforrásnál kezdődik, amely általában édesvizű tó, folyó, kút vagy néha akár patak. A kezelés első lépése a vízben szuszpendált ülepedő és oldott szilárd anyagok eltávolítása.

Nyersvízkezelő rendszerek

A nyersvíz minden olyan kezeletlen víz, amely természetesen előfordul a környezetben, ideértve az olyan forrásokat, mint az esővíz, a talajvíz, a kutak, a tavak és a folyók. Ipari körülmények között a nyers víz felhasználható hűtésre, öblítésre, termékek gyártásánál vagy akár emberi fogyasztásra is, ha megfelelően megtisztítják.

A nyersvízkezelő rendszereket a forrásvíz előkezelésére és optimalizálására használják, általában azzal a céllal, hogy javítsák a termelési hatékonyságot és a folyamatteljesítményt egy adott alkalmazásnál. Ilyen például a hűtőtorony/kazán tápvíz, a technológiai/termelési víz és/vagy az ivóvíz előkezelése. A nyersvízkezelés gyakran arra irányul, hogy megvédje a későbbi berendezéseket a vízkőképződéstől, szennyeződéstől, korróziótól és a forrásvízben jelenlévő szennyeződések okozta károsodástól vagy idő előtti kopástól . A nyersvízkezelő rendszerek jellemzően eltávolítják a lebegő/kolloid szilárd anyagokat, a szilícium-dioxidot/kolloid szilícium-dioxidot, a vasat, a baktériumokat és a keménységet okozó részecskéket

Kazán tápvízkezelő rendszerek

A kazánokhoz kapcsolt vízkezelő rendszerek a kazánegység alkatrészeinek és a csővezetékek védelmére szolgálnak és védenek a kazánban jelenlévő bizonyos szennyeződések okozta sérülésektől. Ezek a szennyezők lehetnek oldott szilárd anyagok , lebegő szilárd anyagok és szerves anyagok, például vas, réz, szilícium-dioxid, kalcium, magnézium, alumínium, keménységet okozó részecskék és oldott gázok, így a víztisztítás gyárakban elengedhetetlen. Megfelelő kezelés nélkül a kazán betáplált vize lerakódást, korróziót okozhat és a kazán és a mellékberendezések elszennyeződésével jár, ami költséges üzemleállást, drága karbantartási költségeket, megnövekedett üzemanyag-fogyasztást és kazán meghibásodását eredményezheti, ha hiányos a víztisztítás gyárakban.

Hűtőtorony vízkezelő rendszerek

A hűtőtorony vízkezelő rendszereit arra használják, hogy megvédjék a hűtőtorony alkatrészeit a tápvízben, a keringető vízben jelenlévő szennyeződések okozta károsodástól. Ezek a szennyező anyagok lehetnek kloridok, keménység, vas, biológiai anyagok, szilícium-dioxid, szulfátok, TDS és/vagy TSS. A hűtőtorony kezeletlen tápvize vízkőképződést, korróziót, biológiai szennyeződést és a hűtőtorony berendezéseinek egyéb elszennyeződését okozhatja, ami költséges üzemleállást, csökkent termelékenységet és idővel túlzott karbantartási vagy berendezéscsere költségeket eredményezhet.

Szennyvíztisztító rendszerek

A szennyvíztisztító rendszert arra használják, hogy az elhasznált vizet olyan szennyvízzé alakítsák, amely újrafelhasználható, vagy biztonságosan elvezethető a környezetbe vagy a települési tisztítóberendezésbe.

A legmegfelelőbb szennyvíztisztító rendszer segít abban, hogy a létesítmény elkerülje a környezet, az emberi egészség, valamint a létesítmény berendezéseinek, folyamatainak vagy termékeinek károsodását (különösen, ha a szennyvizet újrahasznosítják). Ezenkívül segít a létesítménynek megfékezni a súlyos bírságokat és az esetleges jogi lépéseket, ha a szennyvizet nem megfelelően vezetik ki akár a környezetbe, akár a köztulajdonban lévő tisztítóművekbe. A szennyvíztisztító rendszer relatív összetettsége nagymértékben függ az üzemi víz összetételét érintő megfelelőségi előírásoktól.

Míg a szennyvízben jelenlévő szennyeződések nagymértékben változhatnak az egyes folyamatok között, a szennyvíztisztító rendszerek általában biokémiai oxigénigényt (BOD), nitrátokat, foszfátokat, kórokozókat, fémeket, TSS-t, TDS-t és szintetikus vegyszereket kezelnek.

Vízfertőtlenítés

A folyamat utolsó lépése a fertőtlenítés. A víz fertőtlenítésének fő módszere a klóraminok vagy klóralapú vegyületek hozzáadása. Cégünk az általunk forgalmazott, egyedülálló klor-dioxid vegyület -a TwinOxide- használatát javasolja. Amikor ezeket a vegyszereket hozzáadják, elpusztítják a mikroorganizmusokat, de reakcióba lépnek a vízben maradt szerves anyagokkal is. A klórt főként azért használják, mert elpusztítja a kórokozókat. A klórkoncentráció aktívan jelen van a keletkező vízben, megakadályozva a kórokozók bejutását a vízbe a csövekből vagy más szennyező forrásokból.

A klór mellett a másik legelterjedtebb módszer az ultraibolya sugárzás, ami emeli a hatékonyságot, és jobb lesz a víztisztítás gyárakban. Az UV-fény átsugároz a vízen, ami a baktérium DNS-ét szétzúzza. Ez nem öli meg őket, de lehetetlenné teszi szaporodásukat, és lenyelés esetén ártalmatlanná teszi őket. Ennek a módszernek az egyetlen hátránya, hogy egyszeri kezelés, tehát ha a tisztítómű után baktériumok jutnak be a vízrendszerbe, nincs mód a kockázat csökkentésére. Erre tökéletesek a Cintropur UV vízszűrői.

Víztisztítás gyárakban

Most, hogy a vizet megszűrték és fertőtlenítették, készen áll az elosztórendszerbe való szivattyúzásra. A rendszerben állandó, nyomást kell tartani, hogy bizonyos magassági pontokon a víz ne folyjon be a csövekbe. Ha a víz bizonyos nyomás alá esik, ki kell öblíteni, mert fennáll az újra szennyeződés veszélye.