Mi az a kútvíz? Miért fontos a kútvíz tisztítása?

A kútvíz olyan víz, amely a talajból származik (talajvíznek is nevezik). Tele lehet mindenféle szennyeződéssel, éppen ezért fontos a kútvíz tisztítása. A talajvíz a talaj felszíne alatti rétegben található. A kút egy olyan építmény, amelyet arra hoznak létre, hogy a talajvizet megcsapolják és felhasználás céljából egy otthonba vagy építménybe szállítsák. Alapvetően egy lyukat ásnak vagy fúrnak a földbe, és egy szivattyú segítségével friss vizet juttatnak a kútból egy otthonba fogyasztás céljából. A kutakat évtizedek óta használják, és szinte minden régióban nagyszerű módja annak, hogy vizet nyerjenek.

A kútvíznek van néhány előnye és hátránya:

A kútvíz előnyei

A kútvíz olcsó, és gyakorlatilag végtelen a készlet.
Egyes helyeken – különösen a vidéki területeken – nem férnek hozzá a települési vízellátáshoz, ezért a kútvíz az egyetlen lehetőség. A kútvíz fő előnye, hogy ez a legolcsóbb módja annak, hogy otthonába vagy építményébe szállítsa a vizet. A kútvíz használata általában sokkal gazdaságosabb, mint a drága csapvíz, és hosszú távú megtakarítást biztosít.

Ha egy kutat kiástak vagy kifúrtak, gyakorlatilag végtelen vízkészletet tud biztosítani, viszont elengedhetetlen a kútvíz tisztítása.

Megfelelő vízszűréssel a kútvizet teljesen egészséges használni.

A kútvíz veszélyei

A kezeletlen kútvíznek vannak veszélyei, de ezek a veszélyek vízszűrővel könnyen elháríthatók. Ráadásul a kútvíz rendkívül praktikus vízforrás, akár szükségből, akár önként használja a kútvizet.

A kútvíz szennyeződése

kútvíz tisztításA kútvíz baktériumokat, ólmot, arzént, króm 6-ot, higanyt, radont és illékony szerves vegyületeket tartalmazhat.
A kútvíz nagy hátránya lehet a környezet. Annak ellenére, hogy a talajvíz mélyen található, még mindig érintheti a szennyeződéseket. Ha egy helyen nagy a szennyezettség, akkor valószínűleg a talajvíz is érintett lesz. A kútvíz szennyeződése leggyakrabban természetes forrásból származik (nem emberből, ahogy gondolnánk). Például bizonyos szennyeződések (például az arzén) a talajvízben előfordulhatnak káros mennyiségben a természetben is. Sok magánkút tulajdonos számára meglepetés lehet, ha megtudja, hogy a kút vize szennyezett, mert a közelben nincs nyilvánvaló szennyeződés. A talajvíz gyakran széles területek közös erőforrása, így az egyik kutat érintő problémák gyakran sok más kutat is érintenek, ezért elengedhetetlen a kútvíz tisztítása.

A szennyező anyagok szintje és a biztonságos víz küszöbértéke idővel változhat. Például egy kúttulajdonos néhány éve tesztelhette a vizét arzéntartalomra, és a vize „biztonságos” volt. Ugyanez a víz most „nem biztonságos” lehet, mivel megváltozott a biztonságosnak tekintett víz. Az embereknek rendszeresen ellenőrizniük kell a kutaikat.

A legfontosabb üzenet az, hogy még ha kút vize szennyezett is, a kútvízszűrő rendszerekkel könnyen és megfizethető áron megoldható a probléma.

A kútvíz egyéb hátrányai

A kútvíz néha rossz szagú és ízű

A kút vize néha kellemetlen szagú vagy ízű lehet. Lehet, hogy rossz szagú – bár nem olyan, mint a szennyvíz –, a régi kutak pedig különösen büdösek lehetnek. A kútvíznek más illata és íze is lehet, ha a tárolótartályában van. Ettől a szagtól kevésbé ideális napi fogyasztásra. Ha a kútvíznek szaga van, az számos, a helyi vízellátást befolyásoló körülménytől függhet, és egyáltalán nem általános. Ha foglalkozik a kútvíz tisztításával, akkor kiküszöbölhető ez a probléma.

Ezek a problémák ismét szennyeződésből eredhetnek, de könnyen megoldhatók egy kútvízszűrő rendszerrel, a kútvíz tisztításával, akár baktériummentesítésével. Utóbbira megoldás a kút alkalmi fertőtlenítése klórdioxiddal.

A kút vizének a minőségét a vízréteg befolyásolja

A kútvíz másik hátránya, hogy befolyásolhatja a vízréteg. A vízkészlet az esőtől és egyéb csapadéktól függ, hogy az mennyire képes pótolni a készletet. Ha egy területen jelentős szárazság tapasztalható, az befolyásolja a készleten lévő víz mennyiségét. Sőt a víz minőségét is befolyásolhatja.

Kútvíz vizsgálata

Fontos, hogy tesztelje a kútvíz biztonságát és tisztaságát. A magánkutak esetében a háztulajdonosok felelősek minden vízminőség-vizsgálatért. Rendszeresen átfogó vizsgálatot kell végezni, amely magában foglalja a következők vizsgálatát:

 • Arzén
 • Baktériumok
 • Chromium 6
 • Higany
 • Nitrátok
 • Radon
 • Illékony szerves vegyületek
 • és minden egyéb vegyszer és szennyezőanyag

kútvíz tisztításaErősen ajánlott, hogy kúttulajdonosként rendszeresen végezzen átfogó vizsgálatokat. A tesztek lefolytatása a kút tulajdonosának feladata. Az ellenőrzés azonban csak akkor hatékony, ha ezután gondot fordít a kútvíz tisztítására.

Ha kútvízzel rendelkező házat vásárol, ne vásároljon anélkül, hogy először megvizsgálta volna a kutat . Ha már elvégezték a vizsgálatokat, győződjön meg arról, hogy azok frissek és átfogóak voltak. Az általános vízvizsgálat jellemzően nem csak azt ellenőrzi, hogy az otthoni rendszerek nem hibásak-e, hanem a víz biztonságát és tisztaságát.

Ha saját kútrendszere van, rendkívül fontos, hogy rutinszerű ellenőrzéseket végezzen az elfogyasztott és használt víz tisztaságának biztosítása érdekében. Még ha a víz tisztának tűnik is, akkor is szennyezett lehet. Ráadásul a szennyezettség szintje bármikor változhat. Csak azért, mert a víz egy ellenőrzéskor biztonságos, még nem garantálja, hogy továbbra is biztonságos lesz. Vannak kútvízszűrők, UV fertőtlenítők, töltetes szűrők amelyek megtisztítják és fertőtlenítik a vizet, de minden vízproblémát vízteszttel kell azonosítani, hogy megtaláljuk a megfelelő kútvízszűrő rendszert.

Milyen gyakran kell tesztelni a kútvizet

A kúttulajdonosoknak évente legalább egyszer meg kell vizsgálniuk a vizüket baktériumok, nitrátok és egyéb szennyeződések szempontjából, amelyekről ismert, hogy problémát okoznak a környéken. Gyakrabban kell tesztelnie a vizet, ha:

 • A kútvíz íze, illata vagy megjelenése megváltozik
 • Olyan problémák merülnek fel, mint például egy törött kútsapka, az árvíz elöntése vagy egy új szennyezőforrás
 • A kutat baktériumok fertőzték meg korábban
 • A szeptikus rendszer nemrégiben meghibásodott vagy hibásan működött
 • Csecsemők vagy idősek élnek az otthonban
 • A gasztrointesztinális megbetegedések visszatérően fordulnak elő a lakók vagy a vendégek körében

Kútvízszűrő rendszer, a kútvíz tisztítása

Az ultraszűrés a legalkalmasabb a kútvízzel kapcsolatos problémák megoldására.
A kútvízszűrő rendszer egy olyan eszköz, amely eltávolítja a szennyeződéseket és szennyeződéseket a saját kútjából fogyasztott és használt vízből. Alapvetően egy kútvízszűrő gondoskodik a víz biztonságáról. A vízszűrők használata erősen ajánlott a víz ízének, szagának, megjelenésének és tisztaságának javítása érdekében. A kútvízszűrő rendszer megóvja háztartását a vízben esetlegesen előforduló káros szennyeződésektől.

A kútvíz szűrésének két fő típusa van:

 1. Teljes ház vízszűrő
  A fő vízvezetékbe beépíthető egy kútvízszűrő rendszer, így a házba belépő összes víz kiszűrve van,
 2. Mosogató alatti vízszűrő
  A mosogató alá vízszűrőt is beszerelhet, amely megszűri az adott csapból kilépő vizet. Ezt a szűrőtípust használati vízszűrőnek is nevezhetjük.

A legjobb kútvízszűrő rendszer megtalálása hatalmas feladat lehet. A HydroFLOW Magyarország Kft-nél ezt egyszerűvé tesszük. Hozzáértő vízminőségi szakértőink azonosítják azokat a szűrőket, amelyek megfelelnek a helyi viszonyoknak. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy ajánlatot adhassunk felmerülő problémáikra.

Teljes ház vízszűrő kútvízhez

A fő vízvezeték bemenő részére akár teljes vízszűrő rendszert lehet felszerelni, amely megtisztítja a házában érkező teljes vízmennyiséget. Néha belépési pont vízkezelő rendszernek is nevezik ezt. Az egész ház szűrőrendszere eltér a felhasználási hely rendszerétől, mint például az ivóvízszűrős csaptelepek. Az egész ház vízszűrőjével az otthonába belépő összes víz fertőtlenítésre kerül. Ennek eredményeként az összes csaptelep, beleértve a fürdőkádat, zuhanyzót, WC-t, mosókonyhát stb., szűrt vizet fog kiadni. A Cintropur kútvízszűrő megakadályozza, hogy a veszélyes anyagok kevesebb mint 99,9%-a bejusson az otthonába.Tiszta, biztonságos, jó ízű és egészséges vizet biztosít a kútvíz tisztítása.

Amikor kiválasztja otthona számára a legjobb kútvízszűrőt, ügyeljen arra, hogy a rendszer és a csereszűrők jó minőségűek és tartósak legyenek. Pénzkidobás, ha pénzt költ egy kútvízszűrő rendszer egységre, amely nem működik megfelelően, silány minőségű vagy nem az Ön konkrét vízügyi problémáit célozza meg, és az egészségét is kockáztathatja.

A kútvíz általában önmagában nem iható, tisztításra szorul. A több lépcsős vízszűrés UV szűrővel eltávolíthatja a baktériumok, vírusok, valamint a giardia és cryptosporidium akár 99,9%-át.  Javasoljuk a kombinált szűrőinket.